• Challenges and opportunities: impacts of COVID-19 on Norwegian seafood exports 

      Asche, Frank; Straume, Hans-Martin; Garlock, Taryn M.; Johansen, Ulf; Kvamsdal, Sturla Furunes; Nygård, Rune; Pincinato, Ruth Beatriz; Tveterås, Ragnar (Peer reviewed; Journal article, 2022)
      A rapidly growing literature shows that COVID-19 and the measures to contain the spread of the virus can have significant market impacts for seafood. These can be interruptions of production, or reductions in demand directly ...
    • Innovation in the Norwegian aquaculture industry 

      Afewerki, Samson; Asche, Frank; Misund, Bård; Thorvaldsen, Trine; Tveterås, Ragnar (Journal article; Peer reviewed, 2023)
      Global aquaculture production has grown very rapidly in recent decades. This is largely due to a number of innovations that has increased the control with the production process and competitiveness. These innovations come ...
    • iPROCESS innovation - Innovative and Flexible Food Processing Technology in Norway 

      Krupa, Alexandre; Andersen, Petter Vejle; Wold, Jens Petter; Thakur, Maitri; Verboven, Pieter; Lind, Morten; Dreyer, Heidi Carin; Vatn, Jørn; Tveterås, Ragnar; Sandvold, Hilde Ness (SINTEF rapporter;2020:00981 A, Research report, 2020-11)
      To develop novel concepts and methods for flexible and sustainable food processing in Norway with the aim of coping with small volume series and high biological variation in existing raw materials, to enable increased raw ...
    • Oversikt over påvirkningsfaktorer for produksjonsformers bærekraft - for vurdering av påvirkning på klima, natur og miljø, samt sosial og økonomisk bærekraft 

      Slette, Hans Tobias; Olsen, Marit Schei; Misund, Bård; Tveterås, Ragnar; Strand, Andrea Viken; Wetterwald, Vibeke Emilsen; Misund, Andreas; Osmundsen, Tonje; Johansen, Ellie (SINTEF Ocean rapporter;2023:01035 A, Research report, 2023-09-29)
      Denne rapporten gir en oversikt over påvirkningsfaktorer som kan beskrive produksjonsformers påvirkning på klima, natur og miljø, samt deres sosiale og økonomiske bærekraft. Kunnskapsstatus for påvirkningsfaktorer blir ...
    • Regional betydning av fiskeri- og havbruksnæringen - et forprosjekt 

      Olafsen, Trude; Sandberg, Merete Gisvold; Stokka, Arne; Volden, Gro Holst; Tveterås, Ragnar (SINTEF Rapport;A106054, Research report, 2010)
    • Regional betydning av fiskeri- og havbruksnæringen - et forprosjekt 

      Olafsen, Trude; Sandberg, Merete Gisvold; Stokka, Arne; Volden, Gro Holst; Tveterås, Ragnar (SINTEF Fiskeri og havbruk rapporter;A106054, Research report, 2010-10-11)
      1.Utvikling av en prinsipiell modell for flerregional ringvirkningsanalyse med fokus på 3 regioner: - Nord-Norge (Finnmark, Troms, Nordland) - Midtnorge (Trøndelagsfylkene, Møre-og Romsdal) - Vestlandet (Sogn og ...
    • Strategi for norsk blåskjellnæring 

      Winther, Ulf; Olafsen, Trude; Aarhus, Ingvild Johanne; Tveterås, Ragnar (SINTEF Fiskeri og havbruk rapporter;A106001, Research report, 2010-03-23)
      På bakgrunn av utfordringer og muligheter som er identifisert for blåskjellnæringen i Norge foreslås en strategi for årene 2010-2013 med rullering av strategien på slutten av perioden. Målsettingen som ligger til grunn for ...
    • Technological innovations promoting sustainable salmon (Salmo salar) aquaculture in Norway 

      Føre, Heidi Moe; Thorvaldsen, Trine; Osmundsen, Tonje Cecilie; Asche, Frank; Tveterås, Ragnar; Fagertun, Jan Tore; Bjelland, Hans Vanhauwaert (Peer reviewed; Journal article, 2022)
      While highly successful in terms of profitable seafood production, salmon (Salmo salar) aquaculture may also be a source of potential negative environmental externalities. In an attempt to address these challenges through ...